VÉDELEM ÉS BIZTONSÁG

PASSZÍV ÉS AKTÍV VEZETÉSTÁMOGATÓ TECHNOLÓGIAMi védjük Önt, a taxit, az utasokat és a forgalom többi sérülékeny résztvevőjét is.

Az új TX tervezésekor szem előtt tartottuk, hogy biztonságosabbá és könnyebbé tegyük a közlekedést a forgalmas városi utcákon.

Az új TX elektromos taxi sávasszisztense - segíti a sávtartást

A szélvédőbe szerelt érzékelők figyelik a jármű előtt futó útburkolati jeleket, és ha a taxi irányjelzés nélkül elkezdene kisodródni a sávjából, a rendszer figyelmezteti a vezetőt a veszélyre, így elkerülhető az esetleges ütközés.

Segít megelőzni a jármű előtt lévő akadályokkal való ütközést

Ugyanezek az érzékelők felismerik az úton az előttünk lévő lehetséges veszélyeket (akadályokat) is. Ha ütközésveszélyt észlelnek, az elülső ütközésriasztó rendszer (Forward Collision Warning, FCW) hangjelzéssel és a kijelzőn megjelenő üzenettel figyelmeztet.

Ha a sofőr nem tesz semmit, és az ütközés valószínű, működésbe lép az automatikus vészfékezés (Autonomous Emergency Braking, AEB) az ütközés elkerülése érdekében.

Az AEB rendszer nemcsak szilárd tárgyakra - például, más járművekre - reagál, hanem a forgalom sérülékeny résztvevőit (például, a gyalogosokat és kerékpárosokat) is érzékeli.

Stresszmentes parkolás

A hátsó parkolásérzékelők az alapfelszereltség részei. Hangosan és vizuálisan figyelmeztetnek tolatáskor, ha egy tárgy túl közel van. Ha a sofőr nem reagál, az automatikus vészfékező rendszer ismét működésbe lép, és megakadályozza az ütközést.

Egy plusz szempár tolatáskor

A középkonzolba épített színes, nagy felbontású tolatókamera opcionális tartozék. A képernyőn látható a jármű mögötti tér, és így tolatás közben el tudjuk kerülheti a tárgyakat.

Nagyobb kontroll a jármű felett

A TX a modern járművektől elvárható stabilizáló- és fékrendszerek teljes választékát tartalmazza, beleértve az elektronikus menetstabilizálót (ESC), a blokkolásgátlót (ABS) és a vészfék-asszisztenst (EBA).

ESC: a kerekeket egymástól függetlenül tudja fékezni az automatika, így ellensúlyozza a megcsúszást, és biztosítja, hogy a jármű a kívánt irányba haladjon.

ABS: amikor a sofőr erősen fékez, az automatika beavatkozik, és az elérhető legnagyobb fékerőt engedi érvényesülni, de megakadályozza a kerekek blokkolását, amely megcsúszást és ezáltal a jármű feletti (emberi) irányítás elvesztését okozná.

EBA: automatikusan felismeri a vészhelyzetet, és felerősíti a sofőr által kezdeményezett fékezés erejét.

Korszerű, a másodperc törtrésze alatt kinyíló légzsákok

Karambol esetén, a járművezető frontális vagy oldalsó ütközések elleni védelmét egy nagy elülső 60 literes légzsák (fej és mellkas), valamint egy 15 literes oldallégzsák biztosítja, amelyek együttműködnek a függönylégzsákokkal.

Két felső függönylégzsák fedi le a fülke teljes szélességét, és nyújt védelmet a fülkében lévő utasok fejének és felső törzsének is.

Minden légzsák mindössze 30 milliszekundum alatt képes teljesen felfújódni, ami egy szempillantás idejének 1/10-e.

Segítség a lejtőkön

A visszagurulás-gátló rendszer (Hill Start Assist, HSA) automatikus fékezéssel segíti a lejtőn való megállást. Ha a sofőr megnyomja a gázpedált, a fékek kiengednek, és a jármű simán el tud indulni.

Különleges védelmet nyújtó ülések

Minden üléshez három ponton rögzített, öncsévélő biztonsági öv és ütközéselnyelő fejtámla tartozik, amelyek csökkentik a karambol utáni ütközésekkel járó sérülések esélyét és súlyosságát (beleértve az ún. ostorcsapás hatását is).

Az előre néző ülések terheléshatárolókkal rendelkeznek, amelyek ütközés esetén megakadályozzák, hogy a testre túl nagy erők hassanak, miközben az előfeszített öv biztonságosan tartja az utast.

A biztonsági öv vizuális emlékeztetője arra ösztönzi a vezetőt, hogy mindig használja az övet. Az összecsukódó kormányoszlop és a fékpedált leválasztó rendszer további védelmet nyújtanak a vezető számára.

A fényszóró szintjének automatikus beállítása

A fényszóró automatikus szintbeállítása biztosítja, hogy a sofőr mindig jól lássa az utat. Az önbeállító rendszer mindig a jármű előtt lévő úttestre irányítja a fényszórókat, függetlenül a taxi helyzetétől. A TX többi részéhez hasonlóan, a nagyon fényes, de alacsony áramigényű LED-lámpák a taxi egész élettartamáig üzemelhetnek.

Útjelző táblák felismerése

Ez a funkció lehetővé teszi, hogy a vezető a műszerfalon lássa a közúti jelzőtáblákon megjelenő fontos információkat és utasításokat, így tudatosabban és könnyebben tud vezetni. Ha az útjelző tábla-felismerés funkció be van kapcsolva, a sebességkorlátozó funkció (ha engedélyezve van) ennek megfelelően működik.

A sofőr az útra tud koncentrálni a kilométeróra helyett

A sebességtartó automatika (tempomat) lehetővé teszi az aktuális sebesség könnyű fenntartását, míg a sebességkorlátozó funkció megakadályozza, hogy a taxi véletlenül túllépje az előre beállított sebességkorlátot.

Figyelmeztetés alacsony gumiabroncs-nyomásra

Fontos, hogy a gumiabroncsok nyomása mindig a megfelelő értéken legyen, mert csak így lehet biztonságosan vezetni, üzemanyagot megtakarítani, és kímélni az abroncsokat. A gumiabroncsok nyomását közvetlenül figyelő rendszer figyelmezteti a járművezetőt, ha a nyomás a megengedett érték alá esik.